Kenyang yang melekakan

Ada sebab kenapa Nabi suruh kita berhenti sebelum kenyang. Dulu masa sekolah aku tak faham kenapa, tapi dewasa ini it makes sense.

Pernah tak kau dapat motivasi nak buat sesuatu, tak kisahlah nak buat kerja rumah ke, menulis ke, basuh baju ke, bersenam ke, tapi semua motivasi itu hancur sejurus lepas kau habis makan dan minum.

Kau mulai rasa bloated. Kau mula menguap. Mata jadi berat. Pemikiran yang pada asalnya mantap dan berarah kini hilang arah. Kau kini jadi someone else. Kau jadi malas.

Semua yang kau rancang nak buat tadi kini in jeopardy dan kau sendiri helpless. Apa yang mampu kau buat sekarang hanyalah benda ringan yang menyeronokkan seperti main game, dengar lagu atau mungkin tengok cite blue.

Ye, inilah penangan perut yang terlebih kenyang. Perut yang tidak berhenti sebelum kenyang. Mental dan emosi menjadi lemah. Mekanisme biologi dalam badan pula sedang gigih memproses dan menghadam makanan. Kau dah penat.

Apa yang boleh kau buat bila dah penat? Tak banyak. Kalau paksa diri buat pun amatlah slow progressnya dan rasa kerja yang dibuat ntah apa-apa je.

Jadi moralnya, kalau nak lebih productive, jagalah makan minum. Ingatlah perut perlu diisi dengan 3 pekara iaitu udara, makanan, air semuanya dalam ratio 1:1:1.

Ni bukan tazkirah. Ni hanya cakap-cakap, kot kau tak faham kenapa kau tak productive kadang-kadang.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s